SINGLE POST

Att greppa doften

Mischa Billing book release 2017.06.30: Rosens doft (The scent of roses) To be translated to English soon!

Som liten var jag fascinerad över min mormors händer och hennes grepp. Min mormor var som ung piga på olika gårdar i Skåne och landade till slut i köket där hon både lagade mat och serverade fina familjer.Jag älskade hur min mormors händer självklart och precis med exakt rätt grepp knådade runt degar, fileade fiskar, sydde i knappar, diskade sköraste porslinet, svängde runt kastruller och samtidigt gav mig en klapp på kinden eller strök bort mitt hår från ansiktet. Hennes händer var alltid i rörelse. Erfarna och inkännande.Jag tittade på mina egna barnhänder och undrade när och om de skulle få samma självklara säkerhet i att greppa allt från det sköraste finaste till det tunga och grova. Och jag längtade, övertygad om att får jag mormors händer ordnar sig allt.Det var som om hennes händer förstod och utforskade både enkelheten och komplexiteten, knöt samman det till en självklar helhet.Min näsa som har blivit mormors händer. Med samma självklarhet och känslighet som mormor hade i sitt handlag vet min näsa hur den ska vända och vrida på en doft för att förstå och uppleva.Allt i ett ögonblicks verk för att i nästa ögonblick ha förändrats.