SINGLE POST

Smakexperten letar nya uttryck för det goda

Sydsvenska

Interview by Elisabeth Andersson

Hon gillar själv alltifrån spaghetti till champagne och menar att god smak handlar om hela upplevelsen. Skånska sommelièren Mischa Billing har levt på sin näsa och smaklökar i trettio år. Den 9 maj gästar hon HD-Sydsvenskans pratshow Late Night Lund med tema mästerkock och karnevalsyra.

Vilket vin passar till Lundakarnevalen?

– Många! Men Lundakarnevalen har ju alltid gjort ett eget öl och givetvis är det den jag kommer att dricka.

Vilken erfarenhet har du själv av karnevalen?

– Jag sminkade i karnevalsrevyn 1990. Jag var med och räknade ner till karnevalen 2006 och då blev min fot avgjuten och låg som gatsten på Sandgatan i några år.

Mischa Billing bor sedan i början på 2000-talet i Stockholm, numera på den lämpliga adressen Skånegatan. Men hon åker ofta till hemtrakterna.

– Jag har tagit över familjens torp på Romeleåsen. Och så tittar jag konstant på lägenheter i Lund på nätet. Jag funderar på att flytta tillbaka.

Hon har arbetat med doft och smak i trettio år. Intresset väcktes när hon var barn.

– Jag har alltid reagerat på doft och smak och var en kinkig unge som inte ville äta olika saker. Min mormor var kalaskokerska och lagade mat till fina familjer i Lund, Skanör och Falsterbo. Och när mormor lagade mat åt jag så jag storknade.

Skillnaden är stor mellan upplevelsen av att dricka ett glas fylligt rött vin en vinterkväll efter en lång arbetsvecka och att dricka samma vin mitt på dagen på en solig beach i Thailand.

Men hon är också uppväxt på bland annat spaghetti, fiskpinnar och köttsoppa på burk.

– När min lillebror började skolan gjorde min mamma yrkeskarriär och kunde inte lägga mycket tid på att stå vid spisen. Vi barn överlevde finemang. Det är bra att man kan välja mellan att göra något från grunden eller köpa något halvfärdigt.

Vad kännetecknar god smak?

– Det är svårt att ge ett generellt svar. Det beror på vilket sammanhanget är och vad man vill uppnå. Skillnaden är stor mellan upplevelsen av att dricka ett glas fylligt rött vin en vinterkväll efter en lång arbetsvecka och att dricka samma vin mitt på dagen på en solig beach i Thailand.

När tyckte du senast att något var riktigt gott?

– I går kväll när jag var på restaurang Frantzén.

Varför var det bra?

– En kombination av mat, dryck, avslappnad men knivskarp professionalitet, stor glädje, passion och ett outstanding gott värdskap.

Jag kan ju egentligen inte avgöra vad som är gott för någon annan.

Förra sommaren släppte Mischa Billing sin bok "Rosens doft" på Fredriksdal i Helsingborg. Boken skrev hon efter att i 17 år ha gjort doftanteckningar från sina besök på rosariet där.Bild: Tom Wall

Ibland kan hon tröttna på att det ofta finns en norm, tabeller och betyg för vad som är bra eller dåligt, gott eller äckligt.

– Det kan bli för mycket som i långa fotbollstabeller. Det blir ganska ointressant när det till sist handlar om en individuell upplevelse. Jag kan ju egentligen inte avgöra vad som är gott för någon annan.

Mischa Billing har sin arbetsplats som lektor på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan vid Örebro universitet där hon bland annat arbetar med ett nytt projekt om mat och hälsa.

Hon jobbar också med ett forskningsprojekt i samarbete med Konstfack som i korta drag går ut på hur man kommunicerar en upplevelse av doft och smak.

– Vi äter och dricker flera gånger om dagen, men i dag finns inga specifika ord för doft och smak, trots att det samtidigt kryllar av matlagningsprogram och släpps minst en kokbok om dagen.

Under våren har hon varit med i juryn för ”Sveriges mästerkock”. Nu väntar bland annat juryarbete vid provsmakning av champagne och vid SM i äppelmust. Mellan uppdragen tränar Mischa Billing så att hennes smaklökar ska vara i fortsatt god form.

– Att vara bra på att prova handlar mycket om förmågan att behålla koncentrationen i det ögonblick jag doftar på ett vin eller äter något. Är jag utsövd, lagom mätt och nytränad – då jädrar är jag grym.